Klyngemøde om at forbedre forløbene for børn og unge i mistrivsel/børnepsykiatri

  • Jannik Lückou Falhof, praktiserende læge og forhåndsværende klyngekoordinator i Norddjurs Klyngen
  • 01-04-2025
Projektet er afsluttet.

Formål med projektet

Formålet var at forbedre forløbene for børn og unge i mistrivsel i samarbejde med kommune og børne- og ungepsykiatri.

Metode

Mødet blev afholdt ved brug af den såkaldte ”Manegemodel”.

Der var repræsentation fra alle klinikker i klyngen, børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling og kommunen.

Mødets forløb:

1. Klyngens klinikker havde hjemmefra forberedt cases, som facilitator grupperede casene i forhold til problemstilling og aldersgruppe. 4 cases blev udvalgt, og det blev besluttet, hvem der skulle præsentere hver case. De fire cases: En 13-årig pige med angst og skolevægring, En om en 16-årig dreng med misbrug mm., En 8-årig pige med angstsymptomer, En 14-årig selvskadende pige.

2. Klyngens medlemmer samt eksterne samarbejdspartnere satte sig i rundkreds, hvorefter der var en præsentationsrunde på 15-20 min., hvor gæsterne fik lidt mere tid til at fortælle.

3. Derefter blev spillereglerne for manegemodellen gennemgået: Vær konstruktivt, positiv og undgå kritik af hinanden.

3. Case 1 blev gennemgået. En kollega fortalte om casen, kronologisk gennemgang, samt hvad der var svært eller dilemmaet i casen.

4. Facilitator spurgte ud i salen: "Hvad tænker I, når I hører denne case? Hvad er svært, hvad er godt, hvad kan vi forbedre fremover, set fra jeres ståsted?". Flere meldte sig på banen, og dilemmaerne blev udfoldet. Gæsterne fra kommunen og sygehuset blev interviewet undervejs: "Hvad kunne jeres område have bidraget med? Hvad ville det gode forløb være set fra dit ståsted? Hvornår og hvordan kunne vi trække jer ind i forløbet? Hvordan kunne forløbet have været anderledes set fra dit ståsted?".

5. God idé at have en referent, der på en flipover skriver de vigtigste indsigter op, og som når casen er slut, kan opsummere det vigtigste, der var blevet sagt.

6. Der var afsat ca. 40 min til første case. Case 2, 3 og 4 blev gennemgået på samme måde. Der blev kortere tid per case, da flere ting allerede var blevet sagt i den første case.

7. Afslutning hvor de væsentligste nye aftaler blev fremhævet og gruppen aftalte, hvordan de skulle komme i mål med de aftaler, de havde indgået, og hvad deltagerne havde fået med sig, og hvad de ville gå hjem og gøre anderledes.

Resultater

Forståelse for hinandens perspektiver, indsigter i opgaver og arbejdsgange på tværs af sektorer og gode drøftelse af, hvordan samarbejdet kan styrkes omkring barnet/den unge.

Evaluering

Ikke relevant.

Økonomisk støtte

Der blev brugt klyngemidler til afholdelse af klyngemøde samt honorering af klyngekoordinator for tid til planlægning af mødet.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu.